W maju opalam się lepiej niż na wakacjach w Egipcie. Dlaczego? Bo masę czasu spędzam na pracach ogrodowych. Zrobiłem sobie kalendarz – żeby na pewno niczego nie przegapić i… łapać równą opaleniznę!
1. Kosimy trawnik
Trawniki reprezentacyjne i sportowe powinny być koszone często – przynajmniej razy w tygodniu na wys.3,5 – 4cm.,
rekreacyjne można kosić trochę rzadziej – co 10 dni
2. Obsadzamy tarasy i balkony
Po 15 maja, gdy miną pierwsze przymrozki, możemy wysadzać rośliny jednoroczne do skrzynek i innych pojemników
3. Odchwaszczamy rabaty kwiatowe
Na powierzchni ziemi widać coraz więcej zielonych części roślin, niestety nie tylko uprawnych – niektóre wieloletnie chwasty pojawiają się często już w kwietniu, stanowiąc dużą konkurencję dla bylin ozdobnych. Pielimy dokładnie, wyciągając chwasty wraz z korzeniami – w ten sposób usuniemy je trwale
4. Robimy kompost z resztek roślinnych i chwastów w fazie bez kwiatostanów
Kompost to cenny nawóz organiczny, który możemy sobie wyprodukować za darmo. Na spód dobrze jest położyć trochę pociętych gałęzi – będą zapewniały wentylację przyszłego kompostu. Zbieraną sukcesywnie masę roślinną warto przekładać warstwą ziemi i cieńszymi gałązkami. Podczas suszy kompost trzeba polewać wodą. Dla przyspieszenia procesu rozkładu biomasę można zaszczepić specjalną szczepionką mikroorganizmów rozkładających resztki roślinne; kompost można zbierać w sposób tradycyjny – na pryzmie lub w specjalnych plastikowych kompostownikach. W tych ostatnich proces kompostowania przebiega szybciej i nie trzeba podczas sezonu obracać biomasy.
5. Podlewamy
Rośliny posadzone wiosną lub jesienią poprzedniego roku wymagają szczególnej uwagi. Jeżeli nie padają deszcze, młode nasadzenia trzeba podlewać – lepiej raz na kilka dni, ale obficie, niż często lecz niewielką ilością wody.
6. Wypatrujemy szkodniki
Już w maju mogą pojawić się mszyce – szczególnie na młodych przyrostach. O tej porze jest ich niewiele, więc można je tylko spłukać niezbyt mocnym strumieniem wody.
7. Przycinamy kwitnące wczesną wiosną rośliny
W maju możemy przystąpić do cięcia przekwitających już o tej porze niektórych krzewów, np. forsycji, które dobrze teraz odmłodzić. Poza tym powoli przekwitają rośliny cebulowe – usuwamy tylko zasychające pędy kwiatostanowe – liście pozostawiamy do całkowitego zaschnięcia. Pozostawione jeszcze w ziemi cebule czerpią z nich cenne składniki odżywcze, zapewniające ich rozwój i kwitnienie w przyszłym roku.
8. Rozpalamy grilla, otwieramy orzeźwiające napoje i relaksujemy się na hamaku…