Uprawa stewii to proste zadanie dla miłośników ogrodnictwa. Ta naturalnie słodka roślina pochodząca z Ameryki Południowej jest doskonałym zamiennikiem cukru. Stewia jest 300 razy słodsza od sacharozy, ma zero kalorii i ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealną dla diabetyków.
Roślinę uprawiamy w przepuszczalnej, żyznej glebie, w miejscu słonecznym. Stewia potrzebuje częstego podlewania, ale nie lubi nadmiaru wody. Liście można suszyć lub używać na świeżo – mają glikozydy stewiolowe odpowiedzialne za słodki smak. W Polsce najlepiej uprawiać w doniczkach.
Stewia to ciekawa roślina, która zdobywa znaczenie wśród ogrodników poszukujących naturalnych zamienników cukru. Ten niewielki krzew pochodzący z Ameryki Południowej może być z powodzeniem uprawiany w naszych ogrodach, dając liście słodsze od cukru nawet 30-krotnie. Rozpoczynając przygodę z uprawą stewii, należy wiedzieć, że najlepiej rośnie ona w glebie przepuszczalnej i żyznej, o lekko kwaśnym odczynie (pH 6,0-6,5). Przygotowanie dobrego podłoża jest podstawowe dla prawidłowego rozwoju rośliny. W naszym klimacie stewię traktujemy jako roślinę jednoroczną lub – przy odpowiedniej ochronie – jako wieloletnią uprawianą w donicach.
Podstawowe zasady uprawy i pielęgnacji
Wysiew nasion stewii przeprowadzamy w marcu lub kwietniu, wykorzystując do tego specjalistyczne podłoże dla roślin zielarskich. Kiełkowanie może trwać nawet do trzech tygodni, dlatego cierpliwość jest nieodzowna. Siewki wymagają stałej temperatury około 20-25°C i częstego, ale umiarkowanego podlewania. Młode rośliny – gdy osiągną wysokość 10 cm – można przesadzić do większych doniczek lub bezpośrednio do gruntu (po 15 maja, gdy minie ryzyko przymrozków).
- Częste przycinanie wierzchołków dla lepszego krzewienia
- Systematyczne nawożenie preparatami organicznymi
- Ochrona przed silnym wiatrem i nadmiernym słońcem
Zbiór i przechowywanie liści

Najlepszy moment na zbiór liści stewii przypada tuż przed kwitnieniem: Wtedy mają najwięcej glikozydów stewiowych odpowiedzialnych za słodki smak. Roślina wymaga stałej wilgotności podłoża, ale nie znosi zalewania – nadmiar wody może prowadzić do gnicia korzeni. W okresie wzrostu warto zastosować nawożenie naturalnymi preparatami (np. gnojówką z pokrzyw). „Prawidłowo pielęgnowana stewia może osiągnąć nawet metr wysokości” i stanowić użyteczny, ale i dekoracyjny element ogrodu. Pamiętajmy o regularnym uszczelnianiu gleby wokół roślin i usuwaniu chwastów, które mogą konkurować ze stewią o składniki odżywcze. Systematyczna kontrola występowania szkodników jest fundamentalna dla zdrowego rozwoju roślin. Dla uprawy w donicach (co jest polecane w polskim klimacie), należy zadbać o odpowiedni drenaż – warstwa keramzytu lub drobnego żwiru na dnie pojemnika będzie świetna. Czy musimy pokusić się o zimowanie stewii? To zależy od naszych możliwości zapewnienia jej odpowiednich warunków – temperatura nie powinna spadać poniżej 5°C.
Stewia – słodka alternatywa dla cukru, którą wyhodujesz samodzielnie w ogrodzie
Stewia to roślina, która zyskuje znaczenie jako naturalny zamiennik cukru. Jej uprawa w ogrodzie nie jest skomplikowana, wymaga odpowiednich warunków. Najlepiej rośnie w miejscach nasłonecznionych, osłoniętych od wiatru. Podłoże powinno być żyzne, przepuszczalne i lekko kwaśne.
Sadzonki stewii najlepiej wysadzać do gruntu w maju, gdy minie ryzyko przymrozków. Odległość między roślinami powinna wynosić około 30-40 cm. Stewię należy regularnie podlewać, szczególnie w okresie wzrostu i w czasie upałów.
Można też ściółkować podłoże, aby utrzymać odpowiednią wilgotność. Roślina dobrze reaguje na nawożenie organiczne, które można stosować co 2-3 tygodnie w sezonie wegetacyjnym. Zbiór liści przeprowadza się przed kwitnieniem, gdy rośliny osiągną wysokość około 30 cm. Można je suszyć w ciemnym, przewiewnym miejscu lub użyć od razu do słodzenia napojów czy deserów. Na zimę stewię należy przenieść do pomieszczenia, gdyż nie jest odporna na mróz. W dobrych warunkach jedna roślina może dostarczać liści przez 3-4 lata.
Stewia – naturalna słodycz w Twoim domowym laboratorium
Stewia to roślina, która zrewolucjonizowała podejście do zdrowego słodzenia. Domowe słodziki ze stewii można przygotować na parę sposobów, wykorzystując także świeże liście, oraz sproszkowany ekstrakt. Podstawową metodą jest suszenie liści stewii i ich rozdrabnianie na proszek. Skuteczność słodzenia jest nawet 300 razy większa niż w przypadku cukru, co sprawia, że jest to ekonomiczne rozwiązanie dla osób dbających o zdrowie.
- Suszenie liści w temperaturze pokojowej
- Mielenie w młynku do przypraw
- Przygotowanie nalewki ze stewii
- Ekstrakt wodny z liści
- Syrop ze stewii
- Mrożenie świeżych liści
- Kandyzowanie liści stewii
Przygotowanie domowego słodzika wymaga cierpliwości i precyzji. Wyjątkowe efekty uzyskamy, zbierając liście stewii przed kwitnieniem rośliny, gdy ilość glikozydów stewiowych jest najwyższa.
Fermentowane napary ze stewii – nowoczesne podejście do słodzenia
Mało znanym sposobem wykorzystania stewii jest przygotowanie fermentowanego naparu. Proces fermentacji wzbogaca właściwości prozdrowotne i zmienia profil smakowy słodzika. Ten naturalny probiotyczny napój może być alternatywą dla kombuchy. Dodatek innych ziół, np. mięta czy melisa, pozwala tworzyć unikalną kompozycję smakową.
Słodka fermentacja stewii – od liścia do naturalnego syropu
Naturalna fermentacja liści stewii to proces biochemiczny, w którym cukry zawarte w roślinie przekształcane są przez bakterie i enzymy. Podczas tego procesu powstają naturalne substancje słodzące, które są nawet 300 razy słodsze od cukru trzcinowego, ale nie podnoszą poziomu glukozy we krwi. Fermentacja trwa zazwyczaj od 24 do 48 godzin w temperaturze pokojowej, a liście muszą być zanurzone w wodzie z dodatkiem kultur bakterii probiotycznych. Do procesu używa się świeżych lub suszonych liści stewii, które najpierw należy dokładnie umyć i rozdrobnić. Istotne jest zachowanie dobrego pH w czasie fermentacji, które powinno wynosić między 6 a 7. Powstały syrop można przechowywać w lodówce nawet do 6 miesięcy.
Jest doskonałym zamiennikiem cukru w napojach, wypiekach i deserach. Powinniśmy wiedzieć, że syrop ze stewii ma także związki przeciwutleniające i przeciwzapalne, które korzystnie wpływają na organizm. Fermentacja zwiększa też biodostępność składników odżywczych zawartych w roślinie.